کاشت زعفران
زعفران یکی از گیاهان پرطرفدار با خواص دارویی و ارزش غذایی بالایی محسوب میشود. از این گیاه برای طعم و رنگ دادن به غذا و گاهی به شکل دمنوش و چای نیز استفاده میکنند. زعفران مهرآیین یکی از مرغوبترین و با کیفیتترین برندهای زعفران میباشد، که طعم و عطر خوشی به غذا میدهد. شاید نحوه کاشت زعفران این طلای سرخ برای بسیاری از افراد جالب باشد در این مقاله قصد داریم به آموزش صفر تا صد کاشت زعفران بپردازیم.
کاشت گیاه زعفران در آب و هوای معتدل و معمولا از مرداد ماه تا مهر ماه انجام میشود. این گیاه در مناطقی که تابستان گرم و زمستانی ملایم دارند، رشد خوبی داشته و بسیار کشتمیشود، هرچند که ممکن است در همه مناطق صدق نکند، مانند شهر همدان که آب و هوای سردی داشته اما کاشت و برداشت زعفران در آنجا رونق بسیاری دارد.
آموزش کاشت زعفران
برای کاشت زعفران باید به وسیلهی بیل چاله هایی به عمق 20 تا 25 سانتیمتر و به فاصلهی 15 تا 20 سانتیمتر در یک ردیف و از ردیف کناری 25 تا 30 سانتیمتر آماده نمایید، سپس یک نفر در هر چاله به تعداد 3 تا 15 عدد پیازچه قرار داده و شخص بعدی به وسیله بیل اقدام به پوشاندن چاله ها و پیازچه ها کرده و زمین را کامل صاف و فشرده کند تا پیازچه ها کاملا به زمین بچسبند. توجه داشته باشید در زمان کاشت برای حفظ پیازها در فصل سرما و یخبندان، سر پیاز ها را رو به بالا بکارید.
در این قسمت عملیات کاشت تمام شده و زمین را تا زمان آبیاری پاییز باید رها کرد، قبل از آبیاری باید حدود 10 تا 20 تن کود حیوانی کاملا پوسیده روی زمین پخش کرده و به وسیله ماله روی شیارها را کاملا بپوشانید.
مراحل کاشت زعفران
عمدتا 98% زعفران ایران توسط مناطق جنوبی خراسان بزرگ تولید و وارد بازار میشود. زعفران شامل پداژه یا کروم سفید رنگ بوده که جوانه های جانبی و راسی در آن به وجود میآیند. گل زعفران دارای 6 قطعه گلپوش است که 3 گلبرگ، 3 کاسبرگ و کلاله های قرمز رنگ 3 شاخهای دارد.
برگ های زعفران بسیار باریک و بلند بوده و طول آن حدود 20 تا 50 سانتیمتر، به تعداد 5 تا 11 عدد به رنگ سبز تیره یا چمنی است. گل ها و برگ ها در داخل لوله ای غشای به نام چمچه قرار میگیرند که از این گیاه بذر به وجود نمیآید، اما وظیفه آن حمایت از برگها و گلها تا زمان بیرون آمدن از خاک میباشد.
زمان و خاک مناسب برای کاشت زعفران
در ابتدا آماده سازی زمین برای کاشت زعفران بسیار حائز اهمیت بوده و از مهمترین مراحل کاشت به حساب میآید. برای آماده کردن زمین بهتر است در اواخر فصل بهار و یا ابتدای تابستان دو بار زمین را شخم زده تا زمین از علف هرز پاک شود. توجه داشته باشید که مناسبترین خاک برای کاشت این گیاه، خاک شنی رسی با مقدار کمی آهک و PH است.
با توجه به اینکه بهترین زمان برای کاشت این گیاه از مرداد تا مهر ماه است، پس از برداشت زعفران زمین احتیاج به استراحت داشته و به مدت 4 تا 7 سال و در بعضی مناطق تا 10 سال آماده کاشت مجدد نمیباشد.
نحوه آبیاری و برداشت زعفران
زعفران به آب زیادی نیاز نداشته و به همین دلیل در مناطق خشک بسیار کاشت میشود، اگر قبل از کاشت زعفران زمین آبیاری نشده باشد، باید بلافاصله بعد از کاشت پیاز زعفران یا چند روز بعد از کاشت آبیاری انجام شود، اما اولین آبیاری پاییزه گیاه زعفران 15 روز قبل از بیرون آمدن ساقه ها است.
ممکن است برداشت زعفران در سالهای اول زیاد چشمگیر نباشد و تنها تعدادی از غده های درشت که غذای کافی داشته و گل دادهاند قابل برداشت باشد، اما بهترین زمان برای برداشت زعفران اواسط ماه آبان یعنی سه هفته بعد از پیدایش اولین گل، قبل از طلوع آفتاب تا 9 صبح میباشد و عملیات برداشت زعفران حدود 15 الی 25 روز زمان میبرد.
زعفران یک گیاه گران قیمت و پر مصرفی میباشد به همین دلیل به آن طلای سرخ میگویند پس باید در خرید آن بیشترین توجه را داشته باشم، پیشنهاد ما به شما برای انتخابی مطمئن و خاص محصولات مهرآیین و زعفران مهرآیین است تا خیالتان از بابت عطر و طعم خوش زعفران راحت باشد.
عالی بود