چای سیاه یکی از محبوبترین نوشیدنیها در سراسر جهان و ایران است و بیشتر ما ترجیح میدهیم تا روز خود را با یک فنجان چای داغ و خوش عطر شروع کنیم یا زمانی که احساس خستگی به ما دست میدهد هیچ چیز به اندازه یک فنجان چای نمیتواند آرامش و انرژی از دست رفته را به ما برگرداند. در این مقاله از سایت مهرایین به عوارض نوشیدن زیاد چای سیاه میپردازیم .
تحقیقات روی ترکیبات این نوشیدنی پرطرفدار نشان از خواص درمانی چای در کاهش خطر ابتلا به سرطان، چاقی، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی دارد؛ البته اگر به اندازه مصرف شود. زیاده روی در مصرف هر چیزی هر چند که مفید باشد عوارض جانبی منفی به دنبال دارد نوشیدن بیش از اندازه چای نیز از این قاعده مستثنی نیست. به طور متوسط هر فرد سالم در طول روز میتواند 3 الی 4 لیوان چای بنوشد و اگر این مقدار از 4 لیوان بیشتر شود برای انسان مضر است و عوارض متعددی در پی دارد که در ادامه این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
عوارض نوشیدن زیاد چای سیاه
همانطور که اشاره کردیم اگر میزان مصرف چای از 3 الی 4 لیوان بیشتر شود به جای خواص مفید و مزایای نوشیدن چای سیاه این عوارض جانبی منفی است که ممکن است ما را درگیر خود کند. مضرات مصرف بیش از اندازه چای سیاه عبارتند از:
-
اختلال در عملکرد کلیهها و سنگ کلیه
همانطور که میدانید چای یک نوشیدنی کافئیندار است. بنابراین نوشیدن چای و کافئین موجود در آن ادرار آور بوده و با مصرف زیاد آن بدن انسان دچار کم آبی خواهد شد. به دنبال کم آبی بدن، پلاسمای خون نیز غلیظ میشود. غلظت پلاسمای خون باعث اختلال در عملکرد آنزیمها شده و میتواند سبب انبار شدن مواد زائد در بدن شود که در ادامه اختلال در عملکرد کلیهها را به دنبال دارد.
همچنین چای سیاه دارای ماده ای به نام اسید اگزالات است که میزان زیاد آن عملکرد سوخت و ساز بدن را مختل میکند. یعنی اگر مقدار چایی که مینوشید بیش از مقدار مجاز باشد و از سوی دیگر آب کافی در طول روز مصرف نکنید؛ اسید اگزالات در کلیهها رسوب کرده و سنگ کلیه ایجاد میشود. فراموش نکنید مصرف به اندازه چای سیاه نه تنها برای کلیه مضر نیست بلکه از سنگ کله جلوگیری میکند.
-
سرطان کبد
یکی از عوارض نوشیدن زیاد چای سیاه که باید به ان توجه کرد اثر منفی آن روی کبد میباشد . هرچند آنتی اکسیدانهای موجود در چای سبب بهبود سوخت و ساز بدن میشود و به فرایند سمزدایی کبد کمک کرده و تاثیر مثبت در درمان کبد چرب دارد اما اگر در نوشیدن چای سیاه افراط به خرج دهید پلی فنول موجود در آن اثر منفی روی کبد گذاشته و احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهد.
-
اختلالات گوارشی و تاثیرات منفی روی زیبایی و سلامت پوست و مو
فواید مصرف چای سیاه برای پوست به صورت کمرنگ و به اندازه بر کسی پوشیده نیست و باعث آبرسانی پوست و کمک به حفظ شادابی و شفافیت آن میشود. همچنین بسیاری از افراد برای از بین بردن لکها و آکنه از آن در ماسکها یا به عنوان تونر جهت پاکسازی پوست استفاده میکنند. اما زیاده روی در نوشیدن چای سیاه نتیجه عکس داشته و بر روی پوست و دندانها لکههای تیره ایجاد میکند.
چای سیاه دارای ترکیبی به نام تانن بوده که مقدار زیاد آن دفع مواد زائد بدن را دچار اختلال میکند. از طرفی کافئین موجود در چای نیز آب بدن را کاهش میدهد که این موارد یبوست و اختلالات گوارشی را در پی دارد که باعث ایجاد لک و عدم شادابی پوست میشود. همچنین مصرف زیاد این نوشیدنی خشکی پوست سر و مو را نیز به دنبال دارد در صورتی که مصرف به اندازه چای سیاه باعث درخشندگی مو شده و ریزش آن را نیز کاهش میدهد.
-
افزایش خطر مشکلات قلبی
همانطور که میدانید کافئین برای افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند مضر است و یکی از عوارض نوشیدن زیاد چای سیاه به دلیل وجود کافئین بسیار ایجاد مشکلات قبلی میباشد. کافئین موجود در چای ضربان قلب را افزایش داده و باعث تپش قلب میشود که این مسئله در افرادی که مشکلات قلبی دارند با مصرف بیش از حد چای تشدید شده و درد و سوزش در ناحیه قفسه سینه را در پی دارد. این دسته از افراد تنها مجاز به نوشیدن 2 الی 3 فنجان چای در طول روز خواهند بود اما بهتر است با پزشک خود در این مورد صحبت کند.
-
کم خونی
کافئین و تانن موجود در چای سیاه در فرایند جذب آهن غذا اختلال ایجاد میکند. این دو ترکیب بویژه تانن به آهن موجود در مواد غذایی متصل شده و جذب آنها را برای دستگاه گوارش غیر ممکن میکند. کمبود آهن و به دنبال آن کمخونی از شایعترین بیماریها در بین افراد است که زیادهروی در مصرف چای سبب تشدید این وضعیت میشود.
-
اضطراب و اختلال خواب
همانطور که بارها عنوان کردیم چای سیاه یکی از منابع کافئین بوده و مصرف بیش از حد کافئین نیز باعث ایجاد احساس اضطراب، استرس و بی قراری در فرد میشود. مقدار کافئین چای سیاه از انواع دیگر چای سبز و جای سفید بیشتر است و هرچه از زمان دم کردن چای بیشتر بگذرد مقدار کافئین آن نیز بیشتر میشود. به همین دلیل مصرف چای سیاه بیش از حد در طولانی مدت باعث ایجاد استرس و اضطراب میشود و روی کیفیت خواب نیز تاثیر داشته و آن را کاهش میدهد.
-
سردرد و سرگیجه
نوشیدن چای سیاه به صورت روزانه و دریافت کافئین آن باعث میشود که به آن عادت کرده و عدم دریافت آن سردرد یا احساس عصبانیت در فرد را به دنبال دارد. به همین دلیل است که در بسیاری از موارد نوشیدن یک فنجان چای به کاهش سردرد کمک زیادی میکند اما به یاد داشته باشید که مصرف زیاد کافئین نیز خود میتواند سردرد و سرگیجههای شدید و دائمی را در پی داشته باشد.
-
افزایش خطر سقط جنین در دوران بارداری
دریافت مقدار زیاد کافئین در دوران بارداری بسیار خطرناک بوده و میتواند باعث سقط جنین یا کاهش وزن نوزاد در هنگام تولد شود. از دیگر عوارض نوشیدن زیاد چای سیاه تاثیر منفی آن روی جنین میباشد . هرچند هنوز مقدار دقیقی برای کافئین دریافتی زنان در دوره بارداری توسط کارشناسان و پزشکان عنوان نشده اما بهتر است زنان باردار در این دوره میزان مصرف کافئین خود را کنترل کرده و از چای سیاه به صورت کم رنگ استفاده کرده و همچنین مقدار آن را نیز کاهش دهند.
-
حالت تهوع
مصرف زیاد چای بخصوص در زمانی که معده خالی است میتوند باعث حالت تهوع و معده درد در فرد شود. تانن موجود در چای سیاه که طعم تلخ و خشک چای نیز برگرفته از همین ماه است با ماهیت قابض کننده خود در صورت خالی بودن معده میتواند بافت معده و سیستم گوارشی را تحریک کند که همین امر تهوع و معده درد را به دنبال دارد اما مصرف چای یک ساعت بعد از غذا یا به همراه مقداری شیر یا افزودنیهای دیگر این اثر را خنثی میکند.
سخن پایانی
چای سیاه یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار و جدانشدنی از سبد غذایی ما ایرانیها است و اگر به اندازه نیز مصرف شود در بسیاری از موارد خطر ابتلا به بیماریها را کاهش میدهد. اما مصرف بیش از اندازه این نوشیدنی محبوب مانند هر ماده دیگری نه تنها مفید نبوده بلکه ممکن است اثرات منفی شدیدی نیز در پی داشته باشد. بنابراین مصرف اصولی این ماده را در رژیم غذایی خود جدی بگیرید.
پ