چای در بین ما ایرانیان بسیار محبوب است، اما بسیاری از افراد عادت به نوشیدن چای داغ دارند که برای سلامتی مضر است. همیشه توصیه میشود که از خوردن و نوشیدن غذا و نوشیدنیهایی که خیلی داغ هستند پرهیز کنیم. اصولاً هر دمایی که به بدن شک وارد کند و اعصاب را تحریک کند، برای ببدن خوب نیست و بهتر است تعادل رعایت شود. اغلب وقتی صحبت از مضرات نوشیدن چای داغ میشود، احتمال ابتلا به سرطان نیز به میان میآید. در این مقاله از مهرآیین قصد داریم درباره این موضوع صحبت کنیم.
آیا نوشیدن چای داغ سرطان زا است؟
چای و دمای زیاد به خودی خود باعث ابتلا به سرطان نمیشود. درواقع ارتباطی بین مواد تشکیل دهنده چای و ابتلا به سرطان وجود ندارد. آنچه در تحقیقات ثابت شده است، نشان میدهد که حرارت زیاد، در مری و معده خراش ایجاد میکند، که به مرور و با تکرار مصرف چای داغ، باعث آماده شدن بستر ابتلا به سرطان میشود. این خراشها، ورودی موارد سرطانزا خواهند بود.
برای مثال اغلب گفته میشود که مواد پلاستیکی سراطانزا هستند و نباید در آنها غذا یا نوشیدنی داغ ریخت، چراکه ئباعث حل شدن پیوندهای شیمیایی بافت پلاستیک میشوند، که ورود آنها به بدن خطرناک است. حال تصور کنید فردی مدام در لیوان پلاستیکی چای داغ بنوشد. متأسفانه او با این کار خود را در معرض ابتلا به سرطان قرار میدهد.
براساس آمار دیگری که سازمانهای فعال در حوزه سلامت منتشر کردهاند، افرادی که عادت به نوشیدن بیش از 3 استکان چای داغ در روز دارند و از سیگار و الکل نیز استفاده میکنند، بیشتر از دیگران در معرض سرطان مری هستند. متأسفانه سرطان مری ششمین سرطان پرتکرار در جهان است، که یعنی ابتلا به آن شایع است.
مضرات نوشیدن چای داغ چیست؟
بیماری های معده
ابتلا به بیماریهای معده از عوارض نوشیدن چای داغ است. در دیواره معده مخاطی وجود دارد، که از اسیب زدن اسد معده به بافت ارگان جلوگیری میکند، نوشیدن مداوم چای داغ، به مرور این دیواره مخاطی را از بین میبرد و در نتیجه فرد را در خطر ابتلا به زخم معده قرار میدهد. ضمن اینکه ریسک ابتلا به سرطان معده نیز وجود خواهد داشت.
سوختگی
سوختگی یکی از اولین مضرات نوشیدن چای داغ است. این سوختگی از دهان آغاز میشود و تا معده ادامه خواهد داشت. سوختگیهای شدید ممکن است باعث تاول و زخمهای جدی در مسیر ابتدایی دستگاه گوارش شوند، که به دنبال خود عفونت، ناتوانی در بلع و درد زیادی به همراه خواهند داشت.
کبد چرب
حتماً شنیدهاید که نوشیدن زیاد آب یخ، یکی از دلایل ابتلا به کبد چرب است. این مسئله در مورد نوشیدنیهای داغ نیز وجود دارد. رژیم غذایی نادرست یکی از دلایل ابتلا به کبد چرب است. بیماری کبد چرب غیرالکلی به دلیل مشکلات در سیستم گوارش رخ میدهد، کعه اگرچه به اندازه نوع الکلی خطرناک و پیشرونده نیست، به مرور با بزرگ شدن کبد و تجمع چربی زیاد، باعث درد میشود.
درمان سوختگی مری با چای داغ
سوختگی درجه بندی دارد. اگر شما به صورت غیرعمد مقداری چای یا غذای داغ خورده باشید و تنها در ناحیه دهان احساس سوختگی سطحی کنید، با مدارا و آغشته کردن محل به موادی مثل عسل و آلوئهورا، میتوانید به صورت خانگی درمان را انجام دهید.
چنانچه سوختگی دردناک و عمیق باشد، تنها راه مراجعه فوری به پزشک است. چراکه در سوختگیهای عمیق امکان بروز عفونت وجود دارد که اگر از ریشه درمان نشود، در دراز مدت مشکلات جدی زیادی به همراه خواهد داشت. برای مثال احتمال دارد تا مدتی نتوانید به غیر از مایعات چیز دیگری بخورید.
توصیه هایی برای نوشیدن چای
بیایید از خرید چای آغاز کنیم. بهترین چایها، انواعی هستند که در طی فرایندی بهداشتی فرآوری شدهاند و کمترین مواد افزودنی ممکن را داشته باشند، ضمن اینکه از کشاورزان مطمئن تهیه شده باشند. به این ترتیب خرید چای سیاه از مهرآیین میتواند تجربهای خوب برای شما باشد.
پس از خرید چای باکیفیت زمان دم کردن فرا میرسد. این نکته را به یاد داشته باشید که اگر چای را در قوریهای فلزی و استیل دم نکنید بهتر است. ادغام شدن ترکیبات چای با فلز برای سلامتی مضر است.
پزشکان و محققانی که روی مضرات نوشیدن چای داغ بر سلامتی مطالعه میکنند، به این نتیجه رسیدهاند که در روز حداکثر 3 استکان چای کم رنگ و ولرم کافی است و بیشتر از آن سلامتی را تحت الشعاع قرار میدهد. به ویژه که توصیه میکنند اگر به خوردن چای در ساعات مختلف و به دفعات عادت دارید، بهتر است از استکانها یا فنجانهای کوچک استفاده کنید، نه لیوان.
در نهایت این نکته وجود دارد که نوشیدن زیاد چای به مرور رنگ دندانها را زرد میکند، بنابراین اگر بعد از هر بار چای خوردن مقداری آب ولرم بنوشید تا دهان خود را با آن بشویید بهتر است.
چای و کم خونی
یکی دیگر از توصیههایی که در مورد نوشیدن چای زیاد میشنویم، این است که: «بعد از غذا چای ننوشید، چون باعث فقر آهن و کم خونی میشود.» این حقیقت وجود دارد که چای زیاد و پررنگ باعث کم خونی میشود. کم خونی به دنبال خود مشکلات زیادی از جمله بیحالی و ضعف، ریزش مو و مشکلات خلق و خو میآورد. این مسئله یکی دیگر از دلایلی است که چرا باید چای کم رنگ و به دفعات کم مصرف کنیم. سلامتی بسیار مهم است و با هیچ چیز دیگری جایگزین نمیشود، بنابراین توصیه میکنیم نوشیدن چای را که احتمالاً برای شما هم مانند بسیاری دیگر لذت بخش است، در حد کم نگه دارید.
سخن پایانی
بدن انسان نسبت به هر چیزی که از قاعده خارج باشد، واکنش نشان میدهد. حرارت زیاد غذا و نوشیدنی یکی از این موارد است. به همین دلیل همیشه در حوزه سلامت پزشکانی وجود دارند، که در حال تحقیق ر.ی این موضوع هستند و تا به حال نیز به نتایج قطعی زیادی رسیدهاند. امیدواریم که از مطالب کوتاه این مقاله استفاده کنید و خطرات نوشیدن چای داغ را جدی بگیرید. آیا شما تا به حال تجربه سوختگی با چای داغ داشتهاید؟