واژه سکنجبین برگرفته شده از ترکیب دو واژه سک و انگبین است که در گذشته به همین شکل تلفظ می شود، با گذشت زمان و تغییر در تلفظ ها به سکنجبین تغییر یافت. کلمه سک به معنی سرکه و انگبین به معنی عسل است . در ادامه به آموزش طرز تهیه شربت سکنجبین میپردازیم .
در گذشته های بسیار دور زمانی که نوشابه های گازدار با این همه مضراتی که برای بدن دارند و هنوز مهمان سفره های ایرانی نبودند، به عنوان نوشابه مصرف می شده است. اما در حال حاضر سکنجبین دیگر طرفداران زیادی مانند گذشته را ندارد ما در این مقاله از مهرآیین به معرفی خواص سکنجبین و نحوه تهیه شربت سکنجبین با عسل می پردازیم. تا شاید بتوانیم سهم کمی از بازگرداندن این نوشیدنی لذت بخش به سفره ها و خانه های ایرانی داشته باشیم.
مواد لازم و طرز تهیه شربت سکنجبین
به ترکیب شیره سکنجبین با آب شربت سکنجبین گفته می شود حال برای اینکه طعم این شربت بهتر شود می توانید مواد دیگری به آن اضافه کنید که آن ها را با یک دیگر بررسی می کنیم.
برای تهیه شربت سکنجبین شما به مواد زیر نیاز دارید:
برای تهیه این شربت شما به آب، عسل و سرکه نیاز دارید حال با توجه به این که تهیه عسل برای همه مقدور نیست می توانند جایگزین آن از شکر استفاده کنند اما طعم واقعی شربت سکنجبین با عسل است. علاوه براین موارد استفاده از برگ نعناع و زعفران دم کرده بسیار متداول است. نعناع باعث می شود کسانی که بوی تند سرکه را دوست ندارند اصلا آن را احساس نکنند، زعفران دم کرده نیز باعث می شود شربت سکنجبین شما علاوه بر عطر و طعم زعفران رنگ زیبایی داشته باشد. قبل از نوشیدن یک تکه یخ هم به آن اضافه کنید تا کاملا خنک شود و در تابستان از آن لت ببرید.
طرز تهیه شربت یخ سکنجبین با زعفران
- تهیه شیره: اولین گام برای درست کردن شربت سکنجبین تهیه شیره است شما داخل یک ظرف مقداری عسل یا شکر را با آب مخلوطک رده سپس روی حرارت قرار می دهید تا کاملا حل شود و شیره شما صاف و یک دست شود.
- اضافه کردن نعناع: برگ های نعناع را داخل یک پارچه توری تمیز ریخته و داخل شیره قرار می دهیم و مدت زمان 15 دقیقه صبر می کنیم تا بجوشد و عطر نعناع وارد شربت شود و شیره نیز غلیظ تر شود.
- حالا سرکه سفید و زعفران دم کرده را به شربت خود اضافه می کنیم و چند دقیقه ای صبر می کنیم تا شربت چند جوش دیگر بخورد.
- هنگامی که شربت به قوام مورد نظر رسید آن را خاموش می کنیم و صبر می کنیم تا خنک شود.
- سپس مواد را داخل بطری یا شیشه می ریزیم و درون یخچال قرار می دهیم و هر وقت که خواستیم با کمی آبم خلوط می کنیم و یک تکه یخ داخل پارچ می اندازیم شربت سکنجبین را نوش جان می کنیم. شربت یخ سکنجبین با زعفران به همین راحتی آماده می شود.
طرز تهیه شربت سکنجبین با خیار
عمده ترین مزیت شربت سکنجبین کاهش حرارت و دمای بدن در فصل تابستان است به همین دلیل برای تاثیر بیشتر می توانید در شربت خود یک عدد خیار نیز رنده کنید که معمولا این شربت را با همان نام سکنجبین خیار می شناسند و در بسیاری از کافه ها سرو می شود و در فصل تابستان طرفداران زیادی دارد.
کاهو سکنجبین
شاید نام کاهو سکنجبین را بارها شنیده باشید شما می توانید شیره سکنجبین را که آماده کردید با کاهو میل کنید. کاهو سکنجبین یکی از خوراکی های خوشمزه در گذشته بوده است. علت مصرف کاهو سکنجبین به ویژه در گذشته برای کاهش حرارت و دمای بدن برای افراد گرم مزاج در فصل تابستان است، البته هنوز هم افراد زیادی هستند که کاهو سکنجبین را در تابستان می خورند. مصرف کاهو سکنچبین باعث افزایش اشتها می شود پس کسانی قصد دارند وزن خود را افزایش دهند می توانند قبل از غذا این دسر خوشمزه را بخورند تا اشتهای آن ها باز شود.
خواص شربت سکنجبین
شربت سکنجبین در طب سنتی فواید زیادی دارد که در این بخش به مهم ترین آن ها شره می کنیم.
- شربت سکنجبین باعث کاهش التهاب بدن می شود و کاهش التهاب باعث می شود سموم موجود در بدن از طریق ادرار و عرق کردن از بدن انسان خارج شد.
- باعث جذب غذا به سلول های بدن می شود و بدن انسان را تقویت می کند هم چنین این شربت موجب دفع صفرای اضافی در بدن نیز می شود.
- کسانی که دارای بیماری یبوست هستند سکنجبین برای آن ها مانند یک کلین عمل می کند و باعث می شود درد ناشی ار یبوست کاهش پیدا کند.
- افرادی که دارای نفخ هستند می توانند شربت سکنجبین را با عرق کاسنی ترکیب کرده و بخورده ترکیب این دو ماده باعث از بین رفتن نفخ می شود.
مضرات شربت سکنجبین
مصرف زیاد هر چیزی ممکن است برای بدن مضراتی داشته باشد شربت سکنجبین نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر بیش از حد معمول مصرف شود بدن انسان را از لحاظ سلامتی به خطر می اندازد. خطراتی که مصرف زیاد شربت سکنجبین به همراه دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اضافه وزن
همه شربت ها دارای شیرینی هستند حتی شربتی مانند سکنجبین که با عسل درست می شود، زیرا عسل هایی که به صورت معمول استفاده می شود صد در صد طبیعی نیستند و دارای درصدی شکر هستند به همین دلیل شربت ها باید در اندازه معمول استفاده شود.
دیابت
به علت وجود شکر و مواد شیرین در صورت مصرف بیش از اندازه موجب ب هوجود آمدن بیماری مانند دیابت می شود.
افزایش قند خون
تمام شربت ها موجب افزایش قند خون می شوند پس بهتر است در نوشیدن روزانه آن ها دقت لازم را داشته باشید یا اگر در فصل گرما علاقه زیادی به نوشیدن شربت دارید شیرینی آن را کمتر کنید تا به بدن شما آسیب نرسد.
سخن آخر
شربت سکنجبین یکی از بهترین شربت ها برای کاهش حرارت بدن در فصل تابستان است اما مصرف بیش از حد آن توصیه نمی شود و برای برخی افراد مانند کسانی که دردهای معده و رحم دارند، از زخم های گوارشی رنج می برند و هنگام حالت تهوع مصرف سکنجبین ممنوع است.